«Ми робимо все можливе, щоб якість освіти в наших школах покращилась.

На якість освіти в основному впливають три чинники. Найбільше, безумовно, вчитель. Від нього залежить 72-75%. Далі йдуть зміст – за якими підручниками ми навчаємось. Далі – навчальне середовище.

Власне, «Розумники» та інші фірми допомагають створювати цікаве інтерактивне навчальне середовище. Наша мета зробити так, щоб не було як раніше. Відсотків 20 слухає, а інші чекають – викличуть їх до дошки чи ні. Так було, коли я вчився, і це мало змінилось. Наше завдання – зробити так, щоб діти вчились постійно.

Але це буде тоді, коли вони будуть вмотивовані і їм буде цікаво. Ці електронні засоби, гаджети, можна по-різному казати. Діти в них сидять, для них це природніше, ніж книжка. Хоча від підручників ми не відмовляємось, вони завжди будуть йти паралельно з електронними матеріалами.

Потім, коли вони підростуть (бо це перший клас, другий тиждень навчання), їм роздадуть планшети і вони зможуть працювати самостійно, а вчитель на центральному комп’ютері зможе бачити, хто помиляється. І це теж добра річ. Бо помилка – то не є покарання, то є точка зростання.

Цей проект багато коштує. На даний момент ми охопили всі області. Але там одна-дві школи. Існують інші системи, і інші фірми, які теж співпрацюють з Microsoft.

Школи забезпечити дорого. Треба мати планшети, сама дошка і проектор коштують значні гроші для тих бюджетів, що мають школи. Тому це можуть дозволити великі міста, а районні сільські школи – то взагалі недоступно. Будем думати. З часом, може про певні державні програми, які би ці речі компенсували і робили.

Хочу сказати, що пані міністр Гриневич поставила питання про те, що коли ми будемо говорити про підручники для 9 класу наступного року, щоб право на пдф-версію електронну видавництва передали Міністерству. Щоб дитина не носила підручник, а могла скачати книгу на планшет, якщо вона його має і користуватись планшетом. Помалу ці електронні засоби будуть входити в школу. Ми ще не зовсім уявляємо дистанційне навчання, це в нас ще попереду», – відзначив Павло Хобзей, заступник міністра освіти і науки України.

«Загалом для освіти дуже важливе змістове наповнення. Якщо ми говоримо дуже багато про ремонти шкіл, то з іншої сторони ми повинні також думати і про змістове наповнення навчально-виховного процесу.

В цьому році в місті робиться надзвичайно багато речей. У кожну школу буде придбано комп’ютерний клас. В цьому році ми купуємо 20 інтерактивних кабінетів фізики для шкіл. Щодо комп’ютерного забезпечення і інтерактивних дошок, то цей процес вже триває впродовж останніх багатьох років. Тобто, кожна школа в даний час має комп’ютерний клас, має мультимедійний проектор і, звісно, доукомплектовується інтерактивними дошками.

Ініціатива, яка є у цій школі, розпочалася у цей час, коли ми говоримо про зміни в освіті, про те, що ми повинні дати дітям не тільки знання, а ті компетентності, щоб вони могли вільно орієнтуватися в сучасному світі і, власне, метою цього проекту – допомогти дітям у засвоєні тих знань, які вони повинні отримати у першому класі.

На сьогоднішній день ми маємо одну школу. Це є спільний проект і тішить те, що це не кошти лише Львівської міської ради, що це є кошти приватної структури Mіcrosoft і долучилися батьки. Це один із прикладів того, як повинні взаємодіяти і бізнес, і громада, і, власне, батьки», – зазначила Зоряна Довганик, в.о. начальника управління освіти ЛМР.

У 2016 році за кошти міського бюджету в рамках реалізації проекту «Сучасні інтерактивні класи» придбано 15 планшетів «Розумники» для навчального закладу, як внесок міської ради на суму 196 тис. грн. В серпні було здійснено поставку 17 планшетів «Розумники» за кошти компанії Mіcrosoft на суму 294 тис. грн. та 2 планшети за кошти батьків на суму  25 тис. грн., що надасть можливість учням школи в режимі онлайн отримувати оперативну інформацію та долучатись до участі та презентації проектів, обмінюватись інформацією з учнями інших міст не тільки України, але інших країн.

«Проект «Smart kids» або «Розумники» започаткований у вигляді всеукраїнського педагогічного експерименту, який передбачає таку модель використання персональних пристроїв учня, інтерактивної дошки, системи управління класом для роботи у класно-урочній системі саме у початковій школі.

Проект не передбачає вивчення інформатики з допомогою пристрою. Вивчають базові предмети: математику, рідну мову, або навчання грамоти у першому класі. У другому додається основи здоров’я, природознавство і так поступово це йде нарощування матеріалу, нарощення використання інформаційних технологій. Зникає думка, що планшет  –  це іграшка, розвага. А ми формуємо саме культуру використання пристрою, що це є засобом навчання. В процесі експерименту ми також дійшли до того, що дуже важливо викликати звичку. Коли діти після кожного використання планшету роблять зарядку, для них це практика повсякденна, і вони продовжують це робити і в старшій школі, і в інституті, а це буде впливати на зір.

Це українське виробництво, компанія Навігатор, торгова марка Impression, знаходиться під Гостомелем. Найбільший виробник техніки, гаджетів в Україні.

Інтерактивна дошка, в залежності від типу. Від 50 тисяч гривень – інтерактивний комплекс, який повністю може задовольнити потреби у початковій школі»,- додав Олександр Кохан, директор видавництва «Розумники».

З метою створення умов використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій і електронних освітніх ресурсів, під час навчання учнів  початкової школи, було започатковано експеримент «Розумники» (Smart kids).

До роботи над проектом залучилися кращі установи та фахівці в галузі інформатизації освіти.

Експеримент «Розумники» (Smart kids) ґрунтується на  основних положеннях системного підходу як методологічного способу пізнання педагогічних систем і процесів; положеннях психолого-педагогічної науки в галузі використання інформаційно-комп’ютерних технологій у навчально-виховному процесі початкової школи, компетентного підходу та загальнонаукових методах дослідження.

Основним способом діяльності учасників навчально-виховного процесу має бути нова організація роботи вчителя з учнями під час проведення занять з базових предметів (математика, українська мова тощо).

Матеріал є частиною статті https://city-adm.lviv.ua/news/society/education/234382-prohrama-rozumnyky-zapratsiuvala-u-shkoli-dzhereltse на сайті Львівської міської ради.